INSTRUCŢIUNI DE MONTARE ŞI DE ÎNTREŢINERE ŞI CONDIŢIILE DE GARANŢIE ALE PARCHETULUI ŞI PLĂCILOR DE PARDOSEALĂ INDUSPARQUET


1. MONTARE

1.a. Şapa şi condiţii generale
Modul de preparare a şapei: Înainte de aşezarea parchetului trebuie verificat în mod obligatoriu netezitatea suprafeţei şi în cazul în care apar diferenţe de nivel mai mari de 2 mm este necesar egalizarea şapei, de exemplu cu şapă de egalizare de tip ULTRAPLAN ECO.
Topcem este un liant hidraulic special care amestecat cu agregate cu granulometrie 0-8 mm din care 70% nisip 0-4 mm, 30% pietris 4-8 mm si apa, are capacitatea de a se intarii pe parcusul a 24 ore si de a se usca perfect in orice grosime aplicata, dupa 7 zile umiditatea reziduala ajungand la doar 2  %.
Pentru prepararea sapelor de ciment cu uscare rapida, fara contractii, folositi liantul hidraulic special Mapcem, pe care se poate lipi parchet dupa 24 de ore, sau Topcem, pentru lipirea parchetului dupa 7 zile. In alternativa se poate utiliza pentru sapa mortarul preamestecat Topcem Pronto pe care se poate lipi parchet dupa 4 zile.
Montarea parchetului nu se poate realiza dacă umezeala şapei depăşeşte 2% (în cazul încălzirii  prin pardoseală 1,8%). Este interzisa asezarea lor la o umezeala mai mare!
În cazul în care sub placa de beton nu există subsol trebuie făcut izolare între placa de beton şi şapă. În caz contrar  producătorul nu oferă garanţie pe produsele proprii. Între placa de beton şi şapă este recomandat folosirea foliei PE de 0,2 mm, folia pe margini se suprapune şi se lipeşte.
În cazul în care vrem să facem izolare fonică este nevoie de consultarea unui specialist de arhitectură. După montarea pardoselii dacă apar urme de umezeală sub sau deasupra pardoselii înseamnă că izolarea a fost făcută necorespunzător.
Din cauza dilataţiei materialului din lemn se păstrează o distanţă de 1,5 cm între pardoseală şi perete.
Ambalajul se scoate doar înainte de folosirea materialului!

1.b. Montare pe grinzi de lemn
Parchetul şi pardoseala cu nut şi feder se montează pe grinzi.
Este important ca montarea grinzilor pe şapă să fie orizontală şi în linie. Distanţa dintre grinzi trebuie să fie 30-40 de cm iar între ele este ideal să punem nisip uscat pentru evitarea dizlocării eventuale.
Este de asemenea ideal folosirea unui strat de 0,5 cm de burete sau folosirea altor materiale de izolare fonică pentru reducerea zgomotului.

1.c. Montarea pe şapă şi plăci de OSB
Aşezarea pardoselii direct pe şapă sau pe plăci OSB se poate realiza prin lipire. Este important ca suprafaţa şapei să fie netedă pentru că în cazul în care folosim plăci OSB ulterior nu se pot regla plăcile de OSB. Plăcile de OSB trebuie fixate pe şapă într-o direcţie la câte 45 de cm, in cealaltă direcţie la câte 60 de cm cu (şuruburi) de tip 8/60. Montarea pardoselii se face în direcţia paralelă cu fixările la câte 60 de cm. Se recomandă folosirea unui material de lipire cu uscare rapidă pe bază de poliuretan (PU) în cantitate de 1-1,2 kg/m² (recomandare: adeziv din două componente pe bază de poliuretan de tip LIGNOBOND).
În cazul în care pardoseala este mai groasă de 18 mm trebuie prinsă şi cu cuie de 17x21 sau şuruburi (6mm) în nut şi feder în afară de lipire. Se păstrează o distanţă de 15 mm de la perete.


1.d. Montare pe pardoseală cu încălzire
Montarea în acest caz necesită o mare precauţie şi pricepere!
Cele mai importante cerinţe fundamentale:
1. Pregătirea corespunzătoare a bazei şi a şapei
2. Montarea sistemului de încălzire sub pardoseală cu precizie
3. Aşezarea parchetului se face cu încălzirea oprită. După montare se porneşte de la 15ºC şi se măreşte în 3-4 zile până la 20ºC pentru evitarea uscării rapide a pardoselii!

Ţevile de încălzire trebuie montate în aşa fel încât şapa să nu fie nici prea groasă nici prea subţire pentru ca umezeala să nu pătrundă până la pardoseală.
Preîncălzirea, stabilitatea bazei, montarea şi etapele stabilizării :
Etapa 1: pornirea treptată a încălzirii de la grad la grad (cca. 10 zile) până când ajungem la 35ºC
Etapa 2: menţinerea temperaturii timp de 10 zile pentru a elimina umezeala din şapă
Etapa 3: scăderea treptată a temperaturii timp de 3 zile
Etapa 4: o perioadă de pauză fără încălzire timp de 5 zile înainte de montarea parchetului
Etapa 5: pauză ulterioară fără încălzire timp de minim 3 zile după montarea parchetului pentru a lăsa timp uscării uniforme a adezivului
În timpul lucrărilor  încăperile trebuie aerisite încontinuu pentru a elimina umezeala.
Procedeul de încălzire şi răcire se reduce la un termen între 4-14 zile (depinde de adezivul folosit) conform punctului 1.a.
Înainte de aşezarea parchetului specialistul trebuie să facă măsurări de umezeală şi să înceapă doar atunci când gradul de umezeală este potrivit:

- şapă fără încălzire: < 2%

- şapă cu încălzire: < 1,8%

- şapă anhidrit fără încălzire: < 0,5%

- şapă anhidrit cu încălzire: < 0,3%
După procedeul de pregătire se poate aşeza parchetul folosind cel mai potrivit adeziv, cunoscând tipul, dimensiunea materialului şi şapa. Recomandare: adeziv din două componente de tip LIGNOBOND.
Este important evitarea ungerii cu adeziv a părţii laterale a parchetului reducând mişcările cauzate de încălzire. Cele două capete înguste se pot lipi.
Este important ca în timpul încălzirii - răcirii să ţinem cont de temperatura de 20ºC şi umezeala de 60%.


2. ÎNTREŢINERE
Produsele INDUSPARQUET au o mare rezistenta la uzură dar totuşi este necesara întreţinerea lor periodică:

- pardoseala trebuie desprăfuită în mod regulat doar cu cârpă umedă şi curată, spălarea cu apă abundentă este interzisă!

- pentru curăţare se foloseşte apă şi detergenţi cu  PH neutru

- apa sau orice lichid ajuns accidental pe pardoseală trebuie imediat îndepărtat

- menţinerea strălucirii şi a rezistenţei pardoselii se obţine cu tratarea lor periodică cu ceară ori produse pe baza de ceara

- pardoseala trebuie ferită de umezeală, lumină şi căldură excesivă

- picioarele mobilelor trebuie să fie dotate cu suport de postav


3. CONDIŢII DE GARANŢIE
Produsele INDUSPARQUET sunt garantate de producător.
1. Termenul de garanţie: 5 ani.
2. Lemnul este de origine vegetală naturală. La aşezarea pardoselii şi a parchetului din lemn de esenţă tare nu se poate garanta diferenţa dintre nuanţele de culoare. Aceste fapte nu se datorează defectelor de producţie sau a categoriilor de calitate!!!
Lemnul este fotosensibil, datorită acestui fapt, după deschidere din cauza luminii se oxidează. Acest fapt provoacă în cazul lui Jatoba în câteva săptămâni sau luni o nuanţă mai închisă şi roşcată. Se recomandă evitarea folosirii covorului la început.
3. Produsele INDUSPARQUET sunt uscate cu tehnologie modernă. Nerespectarea procedeului de aşezare menţionat mai sus şi schimbarea condiţiilor climatice pot afecta parchetul cauzând mici deschizături.
Date optimale medii:
-  umezeala relativă a aerului: 50-60%
-  temperatura încăperii: 20ºC, +/-10%
- umezeala şapei: max.2,0%
4. Aşezarea parcheteului pe şapă se începe după minim 7 de zile de la uscare după turnarea şapei. Este recomandat ţinerea parchetului, a pardoselii tot atât timp într-un ambient asemănător ca să se obişnuiască cu temperatura şi umiditatea.
5. Garanţia produselor INDUSPARQUET se referă la toate greşelile de producţie (debitare, uscare, şlefuire, lăcuire).
6. Garanţia nu e valabilă în următoarele cazuri:
•    transport, depozitare şi condiţii de aşezare necorespunzătoare
•    zgârieturi cauzate de obiecte ascuţite, de pantofi cu toc, de nisip
•    pagube provenite din cauza instalaţiilor de apă
•    întreţinere neperiodică
•    nerespectarea aşezării conform prevederilor producătorului
•    efecte climatice negative (umezeală, uscare – vezi condiţii de garanţie 3)
7. Vă rugăm verificaţi materialul înainte de folosire pentru ca după montarea unei bucăţi firma nu-şi asumă garanţia de cheltuieli suplimentare
8. În caz de reclamaţii justificate produsul poate fi schimbat. Garanţia nu conţine surplusuri de cheltuieli.

Solicitarea garanţiei se face pe baza chitanţei originale şi a certificatului de garanţie completat.

 

inapoi