DISPOZITIV DE SUSPENDARE INVERSĂ
- DISSI -
ŞANSA TA DE REGENERARE ŞI REÎNTINERIRE
CEEA CE VEZI ACUM ESTE DISPOZITIVUL
CARE ÎŢI POATE SCHIMBA VIAŢA
Acest dispozitiv este cel mai eficient mijloc de a reda tinereţea şi totodată de a elimina durerile de spate.
SUSPENDAREA în poziţia inversată pune gravitaţia la treabă pentru a elimina durerile de spate prin elongarea spaţiilor intervertebrale şi scăderea presiunii asupra ligamentelor şi terminaţiilor nervoase de la nivelul coloanei.
20 de MOTIVE BUNE
pentru care este bine să ne suspendăm corpul în poziţia inversă
1. Forţa gravitaţiei operează invers asupra corpului şi toate organele interne sunt decongestionate.
2. Sunt stimulate toate funcţiile organelor vitale: creier, inimă, plămâni, ficat, pancreas, stomac, bilă, rinichi.
3. Sunt readuse la loc organele deplasate sau căzute (ptozate).
4. Poziţia inversă permite detensionarea şi relaxarea naturală a musculaturii; combate astfel acumularea de tensiuni şi stresuri.
5. Sub greutatea corpului în poziţia inversată este facilitată EXTENSIA coloanei şi nu COMPRESIA ei.
6. Discurile intervertebrale sunt detensionate şi se pot regenera; coloana îşi recapătă supleţea, mobilitatea şi elasticitatea.
7. Întregul corp fizic se realiniază.
8. Creşte în mod natural rezistenţa organismului.
9. Se îmbunătăţeşte circulaţia sângelui.
10. Se armonizează sistemul endocrin.
11. Se regularizează şi se normalizează ciclul menstrual.
12. Poate contribui la un mai bun control asupra energiei sexuale.
13. Previne căderea părului şi ajută la regenerarea acestuia.
14. Creşte în mod natural facultăţile creierului: concentrarea, memoria, luciditatea.
15. Întăreşte sistemul nervos.
16. Creşte acuitatea percepţiilor senzoriale.
17. Elimină în mod natural insomnia.
18. Ajută la recuperarea rapidă după efort mental prelungit.
19. Diminuează efectele îmbătrânirii şi redă corpului şi minţii tinereţea şi supleţea specifică.
20. Generează efecte de natură spirituală prin dinamizarea unor centri superiori de conştiinţă.
S-a constatat că cei care au recurs la suspendarea inversată a corpului timp de 5 - 10 minute zilnic, după câteva luni şi-au recâştigat cei 3-4 cm din înălţime pierduţi datorită tasării discurilor intervertebrale.
NOTĂ: Nu întâmplător, în viziunea sistemului Yoga postura “stând pe cap” este considerată ”Regina tuturor posturilor” şi este considerată cea mai importantă din hatha yoga. Importanţa sa deosebită derivă din efectele extraordinare pe care le are asupra centrilor energetici din zona capului. Se consideră că este cea mai importantă şi cea mai eficientă postură pentru activarea acestora. În plus, această postură produce o inversare totală a sensului curenţilor energetici ai fiinţei cu efecte binefăcătoare asupra întregului organism.
Când ne naştem, în mod normal, capul este primul care iese afară şi apoi ies membrele. Craniul conţine creierul, care controlează sistemul nervos şi organele de simţ. Creierul este sediul inteligenţei, cunoaşterii, discriminării, înţelepciunii şi puterii. Aşa cum o ţară nu poate progresa fără un conducător drept sau un centru constituţional care să o conducă, la fel şi corpul uman nu poate prospera fără un creier sănătos. Este evident că prin energizarea intensă şi sistematică a creierului produsă prin inversarea poziţiei, va beneficia întregul organism.
EFECTELE PE CARE LE ARE POZIŢIA VERTICALĂ A CORPULUI
La om, circuitul energetic este vertical şi aici gravitaţia joacă un rol primordial.
Datorită poziţiei verticale, circulaţia venoasă este afectată sub nivelul inimii. Pentru a ajunge la inimă şi la plămâni, sângele venos trebuie să învingă gravitaţia, datorită în special contracţiilor musculare care, comprimând venele, îl împing către inimă, valvulele ţinând rolul de supapă în sens unic, împiedicând astfel orice întoarcere a sângelui înapoi. Această soluţie este satisfăcătoare la fiinţa umană care face suficientă mişcare, realizând un echilibru natural.
În cazul persoanei sedentare, contracţiile musculare sunt însă insuficiente pentru a asigura circulaţia venoasă normală, din aceasta rezultând o acumulare de sânge venos în picioare şi de asemenea în abdomen, unde sângele stagnează în viscere, această situaţie alterându-le buna funcţionare.
La omul echilibrat şi perfect dezvoltat fizic, amplele mişcări respiratorii provoacă, graţie mişcărilor de piston ale diafragmei, o curăţire sanguină şi o puternică aspirare a sângelui venos în plămâni care, precum nişte bureţi, se încarcă la fiecare respiraţie nu numai cu aer şi cu energie, ci şi cu sânge.
Cu cât inspiraţia este mai profundă, cu atât intră mai mult sânge în plămâni. Respiraţia şi circulaţia se realizează deci într-o strânsă corelaţie.
Acest rol de pompă aspiratoare jucat de plămâni asupra circulaţiei venoase este absolut insuficient la sedentarul care respiră superficial.
În părţile corpului situate deasupra inimii, reîntoarcerea sângelui venos este uşurată de gravitaţie, dar circulaţia arterială este frânată în special către creier. Acesta este, de asemenea, un aspect profund nefast pentru sedentarul care este un pur cerebral, în cazul căruia creierul, mare consumator de oxigen şi energie, ar avea nevoie de un aflux de sânge suplimentar.
Inconvenientele şederii în picioare nu se mărginesc numai la circulaţie. La animal, organele abdominale rămân la locul lor şi nu se ptozează. La om însă, poziţia verticală este una dintre cauzele deplasărilor de rinichi, a ptozelor stomacale, a coborârii intestinelor, toate acestea şi fiecare în parte fiind o sursă de dezordini funcţionale grave.
Nu în ultimul rând, poziţia verticală şi gravitaţia comprimă în timp vertebrele coloanei şi determină apariţia durerilor de spate şi a simptomelor bătrâneţii. Pierderea elasticităţii coloanei prin sacralizarea vertebrelor lombare conduce la apariţia unor factori de risc în ceea ce priveşte afecţiunile din zona coloanei: lumbago, sciatică, hernie de disc, etc.
În lumina celor de mai sus este deci perfect logic ca cercetătorii să fi preconizat inventarea acestui dispozitiv de suspendare pentru a ajuta corpul să-şi asume o veritabilă postură inversă care, atunci când este menţinută o perioadă adecvată de timp zilnic, să elimine în mod aproape instantaneu şi infailibil toate inconvenientele şederii în picioare.
EFECTELE REMARCATE ÎN URMA UTILIZĂRII
DISPOZITIVULUI DE SUSPENDARE INVERSĂ
- DISSI 2 -
În continuare vom prezenta pe larg o serie întreagă de efecte care s-au putut constata la cei care au practicat regulat această inversare a poziţiei corporale şi suspendare “în cap”.
EFECTE ANTI-ÎMBĂTRÂNIRE
O caracteristică minunată a acestei poziţii inversate este aceea că cel ce o abordează regulat aproape că nu mai poate niciodată să îmbătrânească. Este un remediu anti-îmbătrânire prin excelenţă. Aceleaşi efecte le obţin şi yoghinii prin practica sistematică a posturii “stând pe cap”.
Este oarecum dificil să se interpreteze acest aspect din yoga în termeni medicali moderni şi, până când nu se va şti mai mult despre corespondenţa fizică şi reflexia în corp a diferitelor energii şi structuri subtile, corelate intim cu anumite secreţii corporale, ne mulţumim să enumerăm doar efectele care s-au constatat în cazul celor care au practicat această postură corporală. O analiză fiziodinamică a acestei poziţii inversate furnizează unele concluzii extraordinare cu privire la efectele ei binefăcătoare.
EFECTE ASUPRA SCHELETULUI
Această poziţie complet suspendată a corpului cu capul în jos produce în mod automat efecte importante la nivelul scheletului, deoarece întreaga greutate a corpului nu mai acţionează de sus în jos, ci este inversată. Acestă acţiune se repercutează mai ales asupra părţii inferioare a coloanei, mai ales la articulaţia celei de-a 5-a vertebre lombare şi a sacrumului, pe care se sprijină întregul edificiu al scheletului. Cea de-a 5-a vertebră lombară este complet eliberată acum de întreaga greutate a corpului. În poziţia inversată, vertebrele lombare se extind natural sub efectul greutăţii trunchiului şi tind în mod automat să se plaseze în poziţia normală cea mai favorabilă. Aceasta explică de ce sunt eliminate rapid “durerile de şale” datorate şederii prelungite în picioare. De asemenea, vertebrele cervicale sunt complet detensionate, ceea ce atrage după sine eliminarea tuturor tensiunilor locale şi a unor migrene cauzate de acestea. Mai mult chiar decât postura “stând pe cap”, această suspendare a corpului produce efecte spontane de relaxare şi detensionare a scheletului şi a întregii musculaturi. Pentru copiii între 12 şi 14 ani, folosirea acestui dispozitiv poate încetini şi chiar corecta deformările de coloană cum ar fi scolioza şi cifoza.
EFECTE ASUPRA CIRCULAŢIEI
Asupra circulaţiei, postura suspendat “în cap” produce efectele cele mai importante. Ştim că şederea la verticală favorizează stazele venoase în zonele corpului situate sub nivelul inimii, datorită frânării exercitate de gravitaţie asupra circulaţiei la întoarcere. În schimb, deasupra inimii, afluxul de sânge arterial este mult frânat. În suspendare se inversează însă radical această situaţie. Sângele venos, ajutat de această dată chiar de gravitaţie, evacuează în mod instantaneu venele picioarelor, iar stazele sanguine din organele abdominale sunt, de asemenea, eliminate. Mase de sânge venos sunt astfel recirculate, iar reîntoarcerea lor la inimă este mult accelerată.
Ştim că volumul sângelui arterial care circulă depinde de circulaţia venoasă de întoarcere; inima se comportă ca o sui-generis pompă alimentată cu sânge purificat şi oxigenat de plămâni. Accelerând reîntoarcerea, plămânii primesc mai mult sânge încărcat cu toxine ce urmează să fie purificat.
Prin urmare, această poziţie de suspendare “în cap”, însoţită de respiraţie profundă, purifică organismul fără a obosi totuşi inima, care bate cu calm şi putere. Sângele arterial circulă acum din abundenţă şi cu o uşoară presiune în creier, în timp ce în cazul şederii în picioare el trebuie să învingă gravitaţia pentru a ajunge la nivelul capului.
Venele picioarelor se odihnesc astfel cu mult mai bine decât în poziţia culcat. Această poziţie inversată previne astfel varicele şi hemoroizii. Dacă practicantul este deja predispus la aceste tulburări, inversarea corpului în poziţia suspendat “în cap” va fi de un real folos, împiedicând orice agravare şi eliminând progresiv orice problemă de acest gen. În cazurile grave este bine să se completeze acţiunea sa cu stropiri cu apă rece chiar pe locurile afectate. Venele capului şi ale gâtului sunt caracterizate printr-o lipsă a oricăror valve. Această absenţă a valvelor face ca, în poziţie normală, drenajul către inimă să fie mai bun, dar în poziţie inversă conduce la o congestie venoasă şi la creşterea presiunii sângelui în zona capului. Acest aport de sânge arterial (datorat atât aportului gravitaţiei, cât şi contractibilităţii mărite a inimii) face ca o mai mare cantitate de fluid nutritiv să iasă din capilare în spaţiile extravasculare şi intercelulare din interiorul ţesuturilor. Toate celulele acestei regiuni vor fi deci astfel îmbăiate în acest fluid tisular salubru, plin de gaze hrănitoare şi vitalizante (cum ar fi oxigenul etc.).
Prin realizarea acestei inversări a poziţiei corporale, o mai bună stare structurală şi funcţională a organelor din această zonă poate fi astfel garantată. Dacă luăm în consideraţie că în această zonă a capului şi gâtului sunt situate glande endocrine importante care secretă hormoni direct în sânge şi care, datorită efectelor lor multiple şi esenţiale asupra creşterii corpului, activităţii mentale şi sexuale, dar şi asupra altor aspecte subtile ale fiinţei umane, sunt pe drept cuvânt numite “Glandele Destinului” (amintim că aici se găsesc: glanda pituitară sau hipofiza, tiroida, paratiroidele şi glanda pineală), nu putem decât să apreciem la justa lor valoare posibilităţile fiziologice uluitoare pe care le provoacă menţinerea în poziţie inversată a corpului prin suspendarea acestuia “în cap”.
EFECTE ASUPRA ABDOMENULUI
Se ştie că zona abdominală este uzina întregii fiinţe, ea fiind cuprinsă între pelvis şi diafragmă. În afara unei repuneri în circulaţie a sângelui stagnat în organele abdominale, poziţia inversată decongestionează viscerele din partea de jos a pîntecelui, zona în care postura stând pe scaun prelungită creează o congestie aproape permanentă. Trebuie să menţionăm în trecere că afecţiunile de prostată, care în general îi chinuie pe bărbaţi după vîrsta de 50 de ani, sunt mult agravate, dacă nu chiar provocate de această congestie.
În poziţia inversată, prostata este eliberată, ceea ce atrage după sine o ameliorare imediată. Organele genitale sunt de asemenea profund decongestionate. Viscerele ptozate (rinichi, stomac, intestine) îşi reiau locul lor de drept şi forma normală printr-o practică sistematică şi un antrenament progresiv care ne va permite să atingem duratele curative (de ordinul a de trei ori câte cinci minute, sau altfel spus, un sfert de oră pe zi în medie).
Unul dintre principalii beneficiari în practica suspendării “în cap” este sistemul digestiv cu glandele sale anexe, în special ficatul care suferă de pe urma congestiei aproape continue la majoritatea sedentarilor. Trebuie să reţinem că întregul sânge venos provenit din sistemul digestiv traversează ficatul. Astfel înţelegem de ce este atât de important să evităm orice congestie hepatică. Aici, de asemenea, circulaţia venoasă condiţionează circulaţia arterială şi nu invers. Drenarea sângelui venos din sistemul digestiv antrenează imediat un aflux de sânge arterial, de unde rezultă ameliorarea funcţiilor digestive.
În timpul poziţiei inversate, ficatul beneficiază de un masaj eficient. Fiind foarte compresibil, el se aplatizează sub presiunea diafragmei în poziţia stând în picioare sau pe scaun. În timpul respiraţiilor profunde, mişcarea de du-te-vino a diafragmei masează ficatul. Acest masaj devine însă cu mult mai puternic şi mai eficient în timpul posturii inversate, căci în timpul inspiraţiei diafragma se aplatizează şi respinge ficatul şi întreaga masă viscerală care apasă asupra lui. Deşi mai discret decît ficatul, splina, şi ea, de asemenea, adesea congestionată, beneficiază de acelaşi masaj. Cei ce suferă de afecţiuni ale ficatului sau ale căilor biliare este bine să practice suspendarea în poziţia inversată la prînz şi seara.
EFECTE ASUPRA PLĂMÂNILOR
Poziţia suspendat “în cap” modifică radical maniera noastră de a respira. În poziţia stând pe scaun sau în picioare, plămânii sunt plasaţi la etajul superior, care devine etajul inferior în poziţia inversă. Organele abdominale realizează atunci o presiune asupra diafragmei. Aerul conţinut în plămîni în timpul eventualilor timpi de reţinere a suflului se găseşte deci sub o uşoară presiune, ceea ce deplasează în mod armonios alveolele pulmonare şi favorizează trecerea oxigenului prin membrana pulmonară, fără a jena prin asta evacuarea bioxidului de carbon, care datorită proprietăţilor sale fizice se elimină cu uşurinţă. Efectele poziţiei inversate se manifestă mai ales în timpul expiraţiei, fază capitală a actului respirator. O expiraţie incompletă implică stagnarea permanentă a aerului rezidual, viciat şi toxic în plămîni, reducând prin urmare cantitatea de aer care ne este posibil să o inspirăm, căci nu se poate umple un recipient decât în măsura în care el a fost vidat (golit) înainte. Din această cauză, plămânii fiinţei sedentare sunt foarte prost ventilaţi. Această suspendare “în cap” facilitează expiraţia profundă prin presiunea organelor asupra diafragmei şi duce la creşterea capacităţii de a inspira profund mult mai mult aer, cu condiţia să respirăm totdeauna pe nas.
Un ultim punct capital pentru sănătatea noastră în această poziţie inversată îl constituie faptul că partea superioară a plămânilor este foarte bine ventilată, ceea ce imunizează împotriva tuberculozei, căci bacilul Koch moare în contact cu oxigenul din aer.
EFECTE ASUPRA CREIERULUI
Înainte de a analiza efectele poziţiei inversate asupra creierului, trebuie să reţinem câteva date esenţiale. Creierul este o gigantică reţea unde miliarde de celule nervoase trăiesc şi acţionează. El este organul cel mai vascularizat al organismului, căci nevoile sale de sânge sunt enorme în comparaţie cu acelea ale altor organe sau ţesuturi.
Creierul este irigat zilnic de 2.000 l de sânge, în medie. Capilarele sunt vasele sanguine extrem de fine prin care circulă globulele roşii. Lungimea lor totală atinge 100.000 km. Numai un gram de ţesut muscular conţine aproximativ 8 m de capilare. În schimb, un gram de materie cerebrală albă cuprinde 300 m. Scoarţa cerebrală, supranumită materia cenuşie, cuprinde 1.000 m (într-un gram).
Aceste capilare sunt elastice şi foarte sensibile la variaţiile de presiune. Destinse sau relaxate, ele lasă să treacă globulele cu cea mai mare uşurinţă; contractate, ele se astupă.
În timpul menţinerii corpului suspendat “în cap”, sângele ajutat de gravitaţie afluează din abundenţă şi sub o uşoară presiune în reţeaua vasculară cerebrală, şi provoacă aici o purificare profundă. Această poziţie determină sau restituie elasticitatea capilarelor. Abundenta curăţire şi ampla deschidere a capilarelor cerebrale contractate elimină majoritatea migrenelor şi a cefaleelor, de cele mai multe ori extraordinar de repede, fără a mai fi nevoie să recurgem la medicamente.
Această poziţie inversată favorizează şi stimulează foarte mult funcţiile intelectului. Prin inversarea fluxurilor energetice în fiinţă, memoria se ameliorează foarte mult, iar capacitatea de concentrare creşte. Rezistenţa la oboseală nervoasă se măreşte şi o gamă largă de stări de anxietate sau nervozitate se împrăştie destul de repede prin practica zilnică. Graţie ameliorării funcţionării fiziologice cerebrale, această suspendare “în cap” permite fiecăruia să obţină un profit excepţional şi să îşi amplifice resursele intelectului, aceasta atrăgând după sine importante progrese spirituale.
Creierul mic este un organ de mărimea unei portocale, situat la baza creierului. El este legat de toţi centrii motori voluntari şi rolul său constă în a coordona mişcările. O fiinţă privată de creierul mic, deşi rămâne în viaţă şi e conştientă, devine totuşi neîndemânatică, mişcările sale fiind stângace şi prost coordonate. Ea are dificultăţi în a-şi păstra echilibrul. Creierul mic este deci direct implicat în execuţia mişcărilor, în echilibru. Practica suspendării “în cap” va crea un aflux suplimentar de sânge în creierul mic, fapt ce are ca urmare o amplificare a simţului echilibrului, o mai bună coordonare a mişcărilor, siguranţă şi graţie în orice gest.
Craniul conţine de asemenea şi hipofiza, o glandă mică, care măsoară 1 cm şi cântăreşte aproximativ 6 grame, ce se află în profunzimile creierului, precum şi hipotalamusul care orchestrează acţiunea tuturor celorlaltor glande endocrine, influenţând întregul organism. Poziţia inversă regularizează deci funcţiile acestora şi are o acţiune salutară asupra glandei tiroide care reglează în special metabolismul şi contribuie din plin la menţinerea tinereţii organismului. Se ştie că ablaţia tiroidei are ca efect o îmbătrînire precoce şi o moarte prematură. Alterarea patologică a tiroidei determină apariţia cretinismului.
De asemenea, poziţia inversată ne ajută foarte mult să ne regăsim sau să ne păstrăm greutatea normală. Ea îi face să slăbească pe cei care trebuie să piardă greutate şi adaugă kilograme atunci când este necesar.
EFECTE ASUPRA ORGANELOR DE SIMŢ
Vederea
Poziţia inversată are asupra organelor de simţ efecte surprinzătoare. Vederea se ameliorează foarte mult, aceasta mai ales pentru că aparatul ocular - aici fiind cuprinşi şi centrii cerebrali ai vederii, precum şi retina în special, care sunt mari consumatori de oxigen - beneficiază de un important aflux suplimentar de sânge arterial. Pentru a ne convinge de eficacitatea menţinerii poziţiei suspendat “în cap”, înainte de a aborda poziţia, putem recurge la un ziar plasat chiar la 2 m de noi, unde vom căuta să citim caracterele. Ne suspendăm apoi în poziţia inversă, rămânem 5 minute, apoi revenim gradat, ne relaxăm 2-3 minute cu ochii închişi şi privim din nou ziarul de la aceeaşi distanţă. Vom constata astfel că imaginea este mult mai clară.
Auzul
Şi auzul se poate ameliora datorită suspendării corpului în poziţia inversă.
EFECTE ESTETICE
Ameliorând statica coloanei vertebrale, poziţia inversă ne permite să avem o atitudine dreaptă şi o alură în mod natural suplă şi graţioasă. Irigând din abundenţă faţa cu sânge arterial, epiderma va fi extraordinar de bine hrănită, chiar mult mai bine decât cu orice cremă antirid. Ridurile se nasc mai întîi pe frunte şi la colţul ochilor, aproape de tâmple (şi sunt numite laba gâştii) pentru că aceste zone sunt foarte slab irigate. Graţie suspendării “în cap”, se stochează o cantitate suplimentară de energie în zona craniană, pielea reîntinereşte şi este regenerată. Ridurile născânde se şterg, tenul se împrospătează, ochii devin strălucitori şi magnetici, întreaga fiinţă reflectă sănătate.
În ceea ce priveşte părul, tradiţia milenară yoghină afirmă că poziţia inversată a “statului pe cap” poate să îl facă să recrească, asigurând o foarte bună irigare a zonei de pe care părul a dispărut, postura fiind indispensabilă oricărui tratament al calviţiei. Suspendarea “în cap” la rândul ei generează aceleaşi efecte. Un om cu părul pe cale de albire va vedea că firele i se recolorează din nou după un an de practică asiduă. Este însă important de reţinut că, pentru a obţine această regenerare, trebuie să se practice poziţia de suspendare “în cap” cel puţin o jumătate de oră pe zi, care se va repartiza eventual în două sau trei faze şi este necesar ca acel om să fie sănătos.
Abordarea poziţiei suspendat “în cap” ajută de asemenea extraordinar de mult să se învingă insomnia şi favorizează circulaţia sanguină în picioare. După ce am abordat această poziţie inversă timp de cîteva minute, la revenirea în poziţia normală constatăm că picioarele au o tentă roz şi se reîncălzesc.
FOLOSIREA DISPOZITIVULUI DE SUSPENDARE
ÎN FITNESS ŞI CLINICI
Capacitatea de a rămâne flexibil şi activ pe întreaga durată a vieţii depinde foarte mult de sănătatea coloanei vertebrale. Multe cluburi de fitness şi clinici au înţeles relaţia dintre energia fizică, sănătatea inimii şi flexibilitatea coloanei. Toate aceste 3 elemente pot fi crescute prin folosirea dispozitivului de suspendare. Totuşi în cadrul procedeelor de recuperare sau stimulare a acestor funcţii, din cluburile de fitness sau din clinici, cel puţin la noi în ţară, lipseşte acest gen de terapie posturală inversă care poate fi ajutată de aceste dispozitive.
Suspendarea ”în cap” poate fi utilizată ca cea mai simplă, naturală şi eficientă metodă de asigurare a acestor 3 elemente indispensabile unei sănătăţi şi calităţi superioare a vieţii
Un alt aspect important legat de utilizarea acestui dispozitiv este legat de efectul de relaxare, realiniere şi detensionare în cazul solicitărilor foarte intense din diferite sporturi cum ar fi atletismul şi sporturile “asimetrice” tenisul, baschetul, golful, bowlingul, aruncări, etc. Mai ales în aceste cazuri, suspendarea regulată în poziţia inversată generează o recuperare şi o realiniere rapidă a scheletului şi a musculaturii de susţinere.
Folosirea sistematică a dispozitivului de suspendare în poziţia inversă conduce la creşterea performanţelor sportive printr-o simultană acţiune atât asupra structurii osoase şi musculare, cât şi asupra sistemului nervos. Creşte în mod natural capacitatea de concentrare şi de reacţie precum şi coordonarea psiho-motorie. Toate acestea şi multe alte efecte binefăcătoare recomandă folosirea constantă a acestui dispozitiv în toate cazurile în care există solicitări fizice, psihice şi mentale intense şi unde nu există evident contrandicaţii.
CONTRAINDICAŢII
Folosirea acestui dispozitiv este contraindicată în următoarele situaţii:
Dacă arterele şi vasele creierului sunt sclerozate, trebuie să vă abţineţi să realizaţi “suspendarea în cap”. La fel stau lucrurile şi în cazurile de anevrism (dilatare patologică a arterelor sau vaselor de sânge), de hipertensiune accentuată sau boli grave ale inimii. Contraindicaţii de folosire prezintă și cei care folosesc anti-coagulante sau cei care iau doze mari de aspirină.
Persoanele care fumează foarte mult sau care consumă din abundenţă sare şi carne, riscă, prin suspendarea în poziţie inversă a corpului, să facă anevrism.
Cei care, din anumite motive, nu pot respecta o dietă simplă şi cumpătată zilnic, sunt sfătuiţi să nu practice suspendarea “în cap” mai mult de 10 minute pe zi. La aceste persoane se pot sparge cu uşurinţă vase de sânge dacă se rămâne prea mult timp în poziţia inversată sau poate apare fenomenul de embolie (astuparea unui vas de sânge cu o substanţă străină, care poate fi un cheag de sânge, o bulă de grăsime sau de aer).
În cazurile de hipertiroidie se remarcă o stare de încordare suplimentară a întregului corp al persoanei bolnave. Se recomandă abordarea poziţiei inversate cu prudenţă și sub controlul medicului.
Hipotensiunea este o contraindicaţie atunci când tensiunea arterială coboară sub 9 (maxima).
Copiii până la 12 ani nu trebuie să practice suspendarea “în cap”. După aceea nu mai este absolut nici un pericol şi este chiar indicat să fie făcută pentru a ajuta la dezvoltarea completă şi armonioasă a sistemului endocrin sau pentru a corecta deformările de coloană.
În prima zi a ciclului femeile nu trebuie să practice suspendarea “în cap”. Se recomandă ca înainte cu 5 zile de apariţia ciclului menstrual să se practice mai intens.
Gravidele nu vor practica suspendarea după a doua lună de sarcină.
În general, în timpul stărilor infecţioase care au ca focar zona capului, nu este indicat să practicaţi suspendarea “în cap”.
Persoanele ameninţate cu dezlipirea retinei nu vor practica. Acelaşi lucru e valabil în afecţiunile grave ale ochilor, în formă cronică, precum conjunctivită, glaucom. Miopia, presbitismul sau astigmatismul, care sunt legate de simple deformări ale ochilor, temporare sau nu, nu intră în această categorie. Aici, din contră, suspendarea “în cap” le poate fi foarte favorabilă, având efecte curative.
Otite în formă gravă sau alte afecţiuni inflamatorii ale urechii. Chiar şi după vindecare veţi căuta ca cel puţin o lună de zile să nu practicaţi, reintrînd apoi în normal.
Hernie ventrală sau hiatală,
Grave afecţiuni ale coloanei vertebrale,
Obezitate,
Fracturi recente ale oaselor,
Încheieturi slăbite, în special gleznele, genunchii sau şoldurile,
Implanturi chirurgicale, toate aceste afecţiuni sunt contraindicaţii de folosire a dispozivului de inversare.
Chiar în cazurile în care nu ştiţi că există în fiinţa dumneavoastră unele afecţiuni care vă interzic efectiv să abordaţi poziţia de suspendare “în cap”, există elemente avertizoare suficient de elocvente care vă poate atenţiona. Dacă, de exemplu, această poziţie vă provoacă imediat o violentă migrenă care se agravează la fiecare nouă tentativă de execuţie, trebuie să renunţaţi la această poziţie inversată, cel puţin temporar.
Vâjâituri, bâzâit în urechi sau ţiuituri care se intensifică la fiecare execuţie trebuie să vă predispună la prudenţă. Dacă un asemenea ţiuit sau bâzâit se produce la primele încercări, atenuându-se însă pe zi ce trece, acesta este un fenomen normal şi nu trebuie să vă provoace nici un fel de nelinişte.
Uşoare ameţeli pot adesea să survină, mai ales când greşiţi şi vă ridicaţi imediat la verticală. Este absolut necesar să reveniţi în două faze (mai întâi cea orizontală, apoi cea verticală) pentru a lăsa să se normalizeze circulaţia sanguină în întregul corp. Aceste aspecte vor fi prezentate în extenso în secţiunea ”GHID DE UTILIZARE”.
GHID DE UTILIZARE
Recomandări
Important! Citiţi mai întâi tot materialul de prezentare. Dacă există contraindicaţii pentru dumneavoastră este exclus să folosiţi acest dispozitiv. Dacă aveţi alte afecţiuni care nu sunt încadrate la contrandicaţii puteţi solicita sfatul medicului cu privire la oportunitatea acestui antrenament.
1. Primele 2 – 3 şedinţe le veţi realiza asistat de o altă persoană.
2. Cele mai mari efecte ale inversării apar când sunteţi relaxaţi.
3. Realizaţi mişcările uşor.
4. Ţineţi cont de reacţiile organismului.
5. Nu folosiţi echipamentul mai mult de 2 - 5 minute la început.
6. Începeţi antrenamentul cu unghiuri mici, 20 – 30 de grade, pentru acomodare.
7. După câteva zile sau o săptămână de acomodare la unghiuri mai mici, creşteţi progresiv cu 5-10 grade la şedinţă.
8. Efectele încep să se resimtă din ce în ce mai evident de la 30 de grade în sus.
9. Gama de efecte complete apar de la 60 de grade.
10. Nu grăbiţi procesul, nu măriţi brusc durata şedinţei de inversare. Respectaţi-vă cu bun simţ propriul corp.
11. Creşteţi progresiv durata şedinţei şi puteţi ajunge la 15 - 20 de minute zilnic, cumulate în mai multe şedinţe.
12. Mai bine practicaţi suspendarea zilnic 5 minute decât o dată la 4 zile câte 20 de minute.
13. Nu faceţi salturi bruşte. Antrenamentul sistematic este mai eficient decât cel ocazional.
14. Câte şedinţe de inversare veţi face şi cât timp, este o problemă personală, dar reţineţi că niciodată nu trebuie să forţaţi. Ţineţi mereu cont de reacţiile organismului.
15. Nu realizaţi antrenamentul după ce aţi mâncat, ci numai după ce aţi digerat hrana.
16. Nu realizaţi antrenamentul când sunteţi foarte devitalizat şi slăbit.
17. ATENŢIE! Dacă, în timp ce inversaţi poziţia corpului, constataţi că se înfundă complet ambele nări, trebuie să reveniţi la poziţia orizontală sau chiar mai aproape de verticală şi să vă desfundaţi nările. Mai ales dacă sunteţi răciţi şi nările tind să se înfunde trebuie să vă abţineţi să recurgeţi la suspendarea completă în poziţia inversă. Cel puţin una din nări trebuie să fie totdeauna deschisă şi să permită trecerea aerului şi a energiei prin nas, pentru că altfel finele ţesuturi din structura creierului pot fi afectate.
18. În timpul menţinerii poziţiei inversate este bine să vă relaxaţi întregul corp şi să conştientizaţi coborârea fluxurilor de energie cosmică prin membrele inferioare şi trunchi şi focalizarea pregnantă a acestor energii în zona capului şi chiar a creştetului unde este localizat cel mai important centru energetic al fiinţei.
19. În timpul suspendării este bine să respiraţi calm, profund şi relaxat.
20. Datorită circulaţiei subtile a fluxurilor de energie ce se focalizează în special la nivelul capului, în această poziţie de suspendare “în cap” veţi remarca faptul că mintea se poate concentra spontan mult mai uşor. Veţi remarca, de asemenea, o stare de liniştire şi pace a mentalului. Pe acest fond general va trebui să fiţi atenţi să emiteţi şi să întreţineţi permanent gânduri deconectante, pozitive, de sănătate, armonie şi de elevare spirituală.
21. Revenirea se va face întotdeauna încet şi se realizează în două faze. Mai întâi reveniţi gradat în poziţia orizontală şi rămâneţi aici minim 2-3 minute şi apoi reveniţi gradat la poziţia verticală în picioare în care mai puteţi rămâne 1-2 minute.
22. Mai ales la revenirea în faza 1 (poziţia orizontală) este bine să conştientizaţi efectele specifice pe care le-a generat în fiinţa dumneavoastră inversarea în plan înclinat sau această suspendare “în cap”: energizarea foarte intensă a capului şi a centrilor energetici din această zonă, sesizând o stare de dilatare şi elevare a conştiinţei, de rafinare a percepţiilor interioare, de detaşare, de interiorizare, creşterea acuităţii mentale. Puteţi sesiza de asemenea o anumită fluidificare a energiei în fiinţă perceptibilă printr-o senzaţie de uşurătate şi luminozitate a corpului. Din punct de vedere fizic, puteţi constata efecte la nivelul corpului mai ales la nivelul coloanei, la nivelul organelor interne, efecte de detensionare şi relaxare a musculaturii, efecte asupra circulaţiei.
23. Vâjâituri, bâzâit în urechi sau ţiuituri care se intensifică la fiecare execuţie, trebuie să vă predispună la prudenţă. Dacă un asemenea ţiuit sau bâzâit se produce la primele încercări, atenuându-se însă pe zi ce trece, acesta este un fenomen normal şi nu trebuie să vă provoace nici un fel de nelinişte. Oricum puteţi reduce unghiul de inversare sau chiar puteţi opri şedinţa.
24. Dacă apar semne de oboseală cum ar fi uşoară tensiune în zona capului, înroşirea feţei, sau de disconfort la glezne, genunchi, şolduri sau coloană puteţi reduce unghiul sau chiar înceta şedinţa.
25. Uşoare ameţeli pot adesea să survină, mai ales când greşiţi şi reveniţi imediat la verticală. Este absolut necesar să reveniţi în două faze (mai întâi cea orizontală şi apoi cea verticală) pentru a lăsa să se normalizeze circulaţia sanguină în întregul corp.
26. Opriţi exerciţiile imediat în cazul în care apare vreunul din aceste simptome: dureri în piept, bătăi de inimă neregulate, nu mai puteţi să respiraţi, aveţi dureri de cap, sunteţi ameţit, aveţi stări de greaţă. Consultaţi medicul înainte de a mai continua să folosiţi dispozitivul de inversare.
INFORMAŢII IMPORTANTE PENTRU SIGURANŢĂ
1. Vă rugăm să păstraţi acest manual.
2. Este important să citiţi acest manual în întregime înainte de a folosi dispozitivul de inversare.
3. Este responsabilitatea dumneavoastră să vă asiguraţi că toţi utilizatorii acestui dispozitiv sunt informaţi referitor la modul de folosire, recomandările, contraindicaţiile şi avertismentele descrise în acest manual.
4. Puteţi să folosiţi în siguranţă şi eficient acest dispozitiv dacă este asamblat şi utilizat corespunzător.
5. Securitatea echipamentului poate fi menţinută numai dacă îl examinaţi în mod regulat pentru a verifica uzura şi a evita deteriorările.
6. Folosiţi întotdeauna dispozitivul conform indicaţiilor. Dacă observaţi componente defecte atunci când îl asamblaţi sau îl verificaţi sau dacă auziţi zgomote neobişnuite în timpul utilizării, opriţi-vă imediat. Nu mai folosiţi echipamentul până când defecţiunea nu este remediată.
7. Înainte de a utiliza aparatul, asiguraţi-vă că toate şuruburile şi piuliţele sunt bine strânse.
8. Nu ţineţi aparatul la îndemâna copiilor şi a animalelor. Echipamentul este destinat numai adulţilor.
9. Aveţi grijă atunci când asamblaţi, când ridicaţi sau când mutaţi dispozitivul astfel încât să nu vă accidentaţi. Folosiţi sau cereţi asistenţă dacă este necesar.
10. Folosiţi haine corespunzătoare atunci când utilizaţi echipamentul. Nu purtaţi haine largi ce se pot agăţa de aparat şi vă pot restricţiona mişcările.
11. Folosiţi echpamentul pe o suprafaţă solidă, plană şi protejaţi eventual podeaua sau covorul cu un strat de protecţie.
12. Pentru siguranţă, echipamentul trebuie să aibă o distanţă minimă liberă de 0.5 m în toate direcţiile.
13. Masa de rotire este de maxim 130 de kilograme. Nu se recomandă inversarea totală în cazul unei greutăţi de peste 100 kg. Vă recomandăm să efectuaţi mişcările lin în cazul tuturor exerciţiilor. Mişcările bruşte pot răsturna dispozitivul şi se pot produce accidente grave.
14. Înainte de a începe orice program de exerciţii, trebuie să consultaţi medicul pentru ca acesta să stabilească dacă nu există nici o contraindicaţie medicală sau fizică în utilizarea acestui dispozitiv. Sfatul medicului este esenţial în cazul în care urmaţi un tratament ce vă afectează pulsul cardiac, tensiunea sau nivelul colesterolului.
15. Înainte de a începe şedinţa de inversare, vă recomandăm să recurgeţi la o fază de ”încălzire” musculară simplă timp de 5 minute care poate reduce considerabil riscul crampelor musculare sau al accidentelor. Aceste exerciţii pot fi:
- Aplecări în faţă şi extensii în spate
- Aplecări în plan lateral stânga-dreapta
- Rotiri de braţe şi de şolduri
- Câteva genoflexiuni
- Câteva întinderi şi abdomene la sol.
16. Fiţi atenţi la semnalele emise de organismul dumneavoastră în timpul şedinţelor de inversare. Exerciţiile incorecte sau excesive vă pot afecta sănătatea. Opriţi exerciţiile imediat în cazul în care vă apare unul dintre aceste simptome:
- dureri în piept
- bătăi de inimă neregulate
- senzaţie de sufocare
- dureri de cap
- ameţeli
- stări de greaţă.
În cazul în care simţiţi aceste simptome trebuie să consultaţi imediat medicul înainte de a continua programul de exerciţii.
17. Dacă mobilitatea dumneavoastră este restricţionată, pentru motive de securitate trebuie să fiţi asistat de un adult.
18. Toţi utilizatorii trebuie să ştie că îşi asumă complet riscurile de utilizare a acestui dispozitiv. Citiţi de mai multe ori CONTRAINDICAŢIILE!!!